Voor u ligt de programmabegroting 2025. Hierin staan alle begrote uitgaven en inkomsten van de gemeente Vlissingen. De omvang van de begroting is € 313 miljoen.
Financieel
Dankzij grote inspanningen in de afgelopen jaren kunnen we nu eindelijk een sluitende begroting presenteren. Dat wil zeggen dat we de komende jaren niet meer geld uitgeven dan er binnenkomt. Dit is een belangrijke stap om afronding van de artikel 12 status te bewerkstelligen waar we sinds 2015 in verkeren. We hebben de afgelopen periode lastige keuzes moeten maken om te komen tot deze sluitende begroting. Zo gaan we ons extra inspannen om de stijging van de kosten van de jeugdhulp af te vlakken. Ditzelfde geldt ook voor werk en inkomen. Ook verhogen we de toeristenbelasting en passen we het investeringsniveau aan. Of Vlissingen hiermee ook definitief uit de artikel 12 status komt is een vraag die de komende periode in overleg met de artikel 12 inspecteur en de gemeenteraad besproken zal worden. Uiteindelijk neemt de fondsbeheerder, namens de ministeries van Binnenlandse Zaken en Financiën, hierover een besluit.
Wij zullen daarbij nadrukkelijk naar het meerjarenperspectief kijken want ondanks het feit dat we nu een sluitende programmabegroting laten zien, is het een grote uitdaging om ook op lange termijn te groeien naar een financieel stabiele gemeente. Uiteraard speelt ook mee dat we nog steeds een negatieve algemene reserve hebben. Om ons weerstandsvermogen op peil te krijgen zal deze moeten toegroeien naar een voldoende positief saldo. Met de artikel 12 inspecteur gaan we in gesprek over het saneren van de algemene reserve en het op peil brengen van ons weerstandsvermogen.
Speerpunten
In deze programmabegroting werken we verder aan de speerpunten van het coalitieakkoord 2022-2026 ‘Samen kunnen we meer!’. We zijn inmiddels over de helft van de raadsperiode heen en daarmee is het belangrijk om koers te blijven houden onder steeds wisselende omstandigheden. Zo heeft de gemeenteraad deze zomer besloten om de inkomensgrens voor armoedebeleid op te trekken van 110 naar 120 procent. Waardoor dus meer inwoners een beroep kunnen doen op allerlei regelingen voor armoedebestrijding. Onder andere deze intensivering werken we in deze programmabegroting verder uit. Op de verschillende beleidsterreinen werken we aan het waarmaken van onze ambities. We zetten in op het vergroten van de leefbaarheid met verschillende programma’s en acties op het gebied van verkeer, duurzaamheid, circulariteit en veiligheid. Ten aanzien van veiligheid voeren we bijvoorbeeld acties uit op het gebied van criminaliteit en ondermijning in de havens en ten aanzien van duurzaamheid werken we met verschillende maatregelen toe naar een groenere en gezondere leefomgeving.
Sociaal domein
Voor voldoende positief financieel perspectief voor de gemeente zijn met name in het sociaal domein door middel van het investeringsfonds belangrijke acties in gang gezet met meerjaren ambities gericht op 2028. De druk op deze ambities is groot. Dat wordt veroorzaakt door een grote zorgvraag bij de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, maar vooral het zorgdomein jeugd laat al jaren een zorgwekkende groei zien. Dit geldt zowel voor de prijsontwikkeling als de groei in het volume van jeugdigen waarvoor een beroep wordt gedaan op de Jeugdwet terwijl de financiering van de rijksoverheid achterblijft.
Tot slot
Ondanks dat Vlissingen financieel nog altijd in een lastige positie verkeert, zien we de toekomst met vertrouwen tegemoet. Iedereen ziet dat er veel gebeurt in Vlissingen, Oost-Souburg, Ritthem en het havengebied. Graag danken wij onze medewerkers en iedereen die een bijdrage levert aan de gemeente Vlissingen in welke vorm dan ook.
College van burgemeester en wethouders, oktober 2024