We blijven investeren in preventie en vroegsignalering. We gaan uit van de eigen kracht van onze inwoners, de samenredzaamheid in de buurten en het normaliseren van ondersteuningsvragen.
We willen dat inwoners omkijken naar elkaar, gezond en zelfredzaam zijn en zich veilig voelen in hun omgeving. Veel ondersteuningsvragen kunnen inwoners met elkaar en/of met vrijwillige inzet oplossen. Wanneer nodig, vullen we aan met professionele inzet. De ondersteuning is in de woonomgeving van inwoners georganiseerd, waar mogelijk collectief en waar noodzakelijk individueel. Voor onze inwoners is de ondersteuningsinfrastructuur met een beperkt aantal partijen toegankelijk en overzichtelijk.
Het principe Positieve Gezondheid vormt de basis voor de wijze waarop wij onze inwoners benaderen. We hebben een brede benadering op de ondersteuningsbehoefte van de inwoners en dragen we bij aan het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan.
Inzet op preventie vanuit het plan van aanpak Brede SPUK 2024-2026
Met het Gezond Actief Leven Akkoord (GALA), het Integraal Zorg Akkoord (IZA) en het Hoofdlijnen Sportakkoord II zijn op landelijk niveau afspraken vastgelegd die vervolgens lokaal en regionaal zijn uitgerold. We ontvangen een Brede Specifieke Uitkering (SPUK) om diverse afspraken uit deze akkoorden ook uit te kunnen voeren. Dit doen we vanuit het plan van aanpak Brede SPUK 2024-2026, dat bestaat uit de volgende thema’s:
- Kansrijk opgroeien;
- Mentale gezondheid;
- Vitaal leven;
- Sociale basis.
Het versterken van de sociale basis is daarbij een randvoorwaarde. We zetten onder andere in op het versterken van het netwerk, grip op geldzaken en bestrijden van armoede van een inwoner. We benutten de kracht van sport, bewegen, cultuur en de omgeving als middel om aan andere opgaven te werken. We leggen nadrukkelijk de verbinding door de samenwerking actief op te zoeken en te stimuleren en opgaven integraal uit te werken.
Inzet van de GALA-afspraken is dat activiteiten elkaar zoveel mogelijk versterken. Het GALA wordt in samenhang met het Sportakkoord en het Integraal Zorg Akkoord uitgevoerd.
Collectieve inzet en laagdrempelige ondersteuning door Buurtteams Vlissingen
We streven ernaar dat iedereen 'Positief Gezond' is, voor zichzelf en voor elkaar kan zorgen en mee kan doen in de samenleving. We willen dat zoveel mogelijk inwoners in Vlissingen kunnen deelnemen in de samenleving en daarom versterken we vroegsignalering, preventie en participatie. We organiseren dit vanuit Buurtteams Vlissingen.
Buurtteams Vlissingen biedt daarvoor ondersteuning ter versterking van de zelfredzaamheid, de eigen kracht en het netwerk van onze inwoners, van 0 tot 100+ jaar en op alle leefgebieden, zoals vanuit Welzijn op Recept in samenwerking met huisartsen en ondersteuning aan mantelzorgers. Er is een preventief collectief aanbod vanuit het plan van aanpak Brede SPUK 2024-2026 voor het voorkomen van ondersteuningsvragen, het activeren van inwoners en het bevorderen van de samenredzaamheid in de buurten.
Buurtteams Vlissingen vormt samen met de Kerngezondcentra en de aanvullende zorg de Vlissingse zorgdriehoek. De buurtteams staan dicht bij onze inwoners en zijn gemakkelijk benaderbaar. Het is erop gericht om samen met onze inwoners vragen op te lossen. Buurtteams Vlissingen heeft een groot netwerk met vrijwillige inzet en partners in en rondom het onderwijs en veiligheid. Mocht er toch meer nodig zijn bij ondersteuningsvragen dan is er een nauwe samenwerking tussen Buurtteams Vlissingen en de gemeentelijke toegang. De gemeentelijke toegang kan anderzijds ook een beroep op deze teams doen als de ondersteuning weer wat lichter kan of als iemand het weer zelf kan regelen.
Toegang tot sociaal domein
Er komt de komende periode veel op ons af in het sociaal domein: de Hervormingsagenda Jeugd, Het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming, het Integraal Zorgakkoord (IZA), Gezond, Actief Leven Akkoord (GALA), het Programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen, de Doorcentralisatie Beschermd Wonen. Het laten slagen van deze programma's vergt een basis waarin dit kan landen: Een goed werkende toegang en lokale teams.
Vanuit de ontwikkelagenda en het uitvoeringsprogramma sociaal domein werken we al naar een nieuwe integrale werkwijze (integraliteit in kijken en handelen is standaard). De eerste stappen daartoe zijn gezet in bijvoorbeeld in de ontwikkeling van Buurtteams Vlissingen en het regieteam. We versterken de lokale ontwikkelingen passend bij de nieuwe opdrachten vanuit het Rijk.
Het regieteam is specifiek benoemd als voorloper op de integrale toegang waarin er gewerkt wordt voor de doelgroep 0-100+ jaar met meervoudige complexe problematiek en werkt wet en domeinoverstijgend. De noodzakelijke kaders voor het versterken van de aanpak meervoudige problematiek sociaal domein sluiten goed aan bij de visie en kaders van de gemeente Vlissingen. Het inrichten van deze kaders kan ondersteunend en leidend zijn in de doorontwikkeling van het regieteam waarin de integrale domein overstijgende aanpak verder vorm kan krijgen.