Voorwoord

Voorwoord

Terug naar navigatie - Voorwoord

Voor u liggen de jaarstukken 2023 van de gemeente Vlissingen. Hierin verantwoorden we de realisatie van de doelen uit de begroting 2023 en wat dit heeft gekost.

In 2023 heeft de gemeente Vlissingen hard gewerkt aan de prioriteiten uit het coalitieakkoord ‘Samen kunnen we meer’ en het verwezenlijken van de ambities uit de strategische visie Vlissingen 2040. Ook is hard gewerkt aan de uitvoering van het programma Wind in de zeilen.

Nog altijd heeft de gemeente Vlissingen de artikel 12-status. Logischerwijs bepaalde dit ook in 2023 voor een belangrijk deel ons beleid op de verschillende beleidsterreinen. Dat betekent niet dat Vlissingen stilstaat. Het vraagt realistische en voorzichtige keuzes, maar met perspectief! Voor 2023 noemen we een aantal belangrijke ontwikkelingen en resultaten.

Wind in de zeilen
Vanaf medio 2020 werken we onder de noemer Wind in de zeilen aan de sociaaleconomische structuur in Vlissingen. In 2023 zijn Rijksmiddelen ontvangen voor het programma aardgasvrije wijken, zijn bedrijfspercelen aangekocht op de Kenniswerf in verband met de gebiedsontwikkeling  en is het Delta Climate Center gestart op de Kenniswerf. Met het Delta Climate Center (DCC) is Vlissingen thuishaven voor een kenniscentrum voor water, voedsel en energie in de Delta en daar zijn we trots op! De missie van het DCC is het ontwikkelen en verbinden van kennis over de transities naar een duurzame, klimaatbestendige en welvarende Delta. 

Programma Sociale Samenhang
Er is veel inzet gepleegd om te werken aan een goed functionerend, samenhangend en vooral ook betaalbaar stelsel van ondersteuning voor onze inwoners. Er is ingegrepen in de ondersteuningsinfrastructuur om zorg en ondersteuning beschikbaar te houden voor hen die het echt nodig hebben.

Op 1 januari 2023 is de organisatie Buurtteams Vlissingen officieel van start gegaan. De buurtteams fungeren als aanspreekpunt in de buurt voor ondersteuning en activering van onze inwoners. Hun werk draagt bij aan de sociale samenhang en het welzijn van onze buurten. Dat doen zij zeker niet alleen. In het samenwerkingsnetwerk Kerngezond Vlissingen werken zij nauw samen met medische professionals en de andere partners van de Vlissingse Zorgdriehoek, team Wmo en Jeugd en de partners vanuit aanvullende zorg (Wmo). 

Positieve Gezondheid is een belangrijk principe binnen het sociaal domein. Het is onze gemeenschappelijke taal. We richten we ons op wat inwoners gezondheidswinst oplevert en werken we actief aan preventie. Om dit verder te bevorderen, heeft Kerngezond een geaccrediteerd leertraject aangeboden voor alle zorg- en welzijnsprofessionals in de gemeente Vlissingen. 

In Oost-Souburg zijn we gestart met een pilot Grip op jeugd, waarbij jeugdigen en gezinnen snel en indicatieloos terechtkunnen bij een Ouder-kind team. Het doel is om laagdrempelig en snel ondersteuning te bieden bij problemen die jeugdigen ervaren tijdens het opgroeien. Het team bekijkt samen met de jeugdigen en gezinnen wat nodig is en kan direct ondersteuning bieden (1 tot 6 gesprekken). Zo blijven kleine problemen klein en kunnen specialisten de jeugdigen met grotere problemen sneller helpen. Er is nog veel inzet nodig, maar er zijn weer belangrijke stappen gezet. 

Scheldekwartier
In 2023 zijn ook op het Scheldekwartier weer mooie resultaten geboekt. Zo is het bouwproject Kop van het Dok opgeleverd, het Timmerplein is afgerond en de keuze is gemaakt voor een nieuwe locatie van het Kindcentrum dat zal worden gerealiseerd aan het dr. Stumphiuspark. Meer en meer is het Scheldekwartier letterlijk een beeldbepalende stadswijk waar het goed wonen, werken en recreëren is. 

Meer resultaten 
Over 2023 zijn natuurlijk nog veel meer vaak wat kleinere, maar desalniettemin belangrijke resultaten te melden zoals de vaststelling van de evenementenvisie, de realisatie van enkele nieuwe woningen in ons Ritthem en diverse projecten die vallen onder het thema duurzaamheid zoals de aanpak van energiearmoede, het Nationaal Isolatieprogramma en het vergroenen van het schoolplein van basisschool De Wissel.  Veel werk is ook verzet voor de Omgevingsvisie. Net als voor de Omgevingsvisie geldt ook voor veel andere projecten ‘werk in uitvoering’. 

Organisatie
Evenals vorig jaar was ook dit jaar de werkdruk in onze organisatie een aandachtspunt.  We hebben te maken met een krappe arbeidsmarkt in combinatie met hoge werkdruk en met veel (nieuwe) uitdagingen. Die combinatie maakt het lastig om alle gestelde doelen te realiseren. 

Financieel
De jaarrekening sluit met een voordelig saldo van € 9,7 miljoen Voor een toelichting op dit resultaat verwijzen wij u naar onderdeel 2.2. Financiële positie.

Wij sluiten af met een woord van dank aan de leden van de gemeenteraad, onze medewerkers en onze externe publieke en private partners. Alleen door goede samenwerking ontstaan goede resultaten. 

Vlissingen, 3 juli 2024


Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Vlissingen,
de secretaris,
drs. R.D.A. Wiskerke

de burgemeester
drs. A.R.B. van den Tillaar