O
Terug
MP Scheldekwartier stand van zaken risico's

Voor het Scheldekwartier is een actuele risicoinventarisatie- en analyse. In het kader van de herziening van de grondexploitatie wordt deze twee maal per jaar herijkt en verwerking en de grondexploitatie.
Stand van zaken
Er is een actuele risicoanalyse welke twee maal per jaar wordt geactualiseerd en financieel verwerkt in de grondexploitatie Scheldekwartier. Daar het project voort gaat nemen de risico's in omvang en impact in algemene zin af.
Het volgende risico is aanwezig maar lijkt vooralsnog beheersbaar:
- Het risico van onbekendheid met restobjecten en verontreiniging in de bodem is door het bouwrijp maken fors afgenomen, maar blijft aanwezig.
- De ontwikkeling van de deelplots Kleine Kappen, Machineplein en Van Dishoeckhuis afhankelijk van de parkeeroplossing in de Machinefabriek.
De volgende risico’s zijn aanwezig en vragen de komende periode ambtelijk en bestuurlijk de aandacht:
- Voor diverse bouwpercelen rondom het Dok dienen nog de verdere onderzoeken plaats te vinden in relatie tot het verwijderen van (mogelijke) objecten in de ondergrond.
- De bouwkosten zijn zeer dynamisch en worden mogelijk niet meer voldoende gecompenseerd door de stijging van de VON-prijzen. Het risico dat de compensatie van de stijging van de VON-prijzen onvoldoende is neemt toe. Hierdoor ontstaat druk op de grondprijzen.
- Het project blijft onderlinge afhankelijkheden kennen. Tegenvallers op het ene vlak, kunnen onmiddellijk effect hebben op andere terreinen.
- Het risico dat er geen sluitende businesscase voor de Machinefabriek te maken is blijft aanwezig.
- Het risico dat bezwarenprocedures bij omgevingsplannen tot vertraging leiden neemt toe omdat steeds meer mensen in het Scheldekwartier gaan wonen.
- Het risico is dat de Bunkerboot niet wordt verplaatst, terwijl dat wel is afgesproken t.b.v. de ontwikkeling Koperslagerij en gewenst is vanuit de ruimtelijke kwaliteit van het Scheldekwartier.
- Het oplopen van levertijden van bouwmaterialen en tekort aan personeel kan leiden tot langere bouwtijden of stilleggen ontwikkelingen.
- Hogere rentekosten maken financiering woningen voor particulieren lastiger waardoor de verkoop van woningen afneemt.
- Netcongestie, waardoor functies anders dan woningen geen grootverbruikaansluiting voor elektra verkrijgen, kan leiden dat niet-wonen programma niet gerealiseerd kan worden of vertraagd.
- Hernieuwde gerechtelijke uitspraken rondom stikstof vragen mogelijk aanvullende aandacht.