Vlissingen Duurzaam gezond!
Vanuit de strategische visie en het coalitieakkoord zetten we in op projecten die bijdragen aan een duurzaam en financieel gezonde gemeente Vlissingen. Daarbij richten we ons op het behouden en aantrekken van jongeren en jongvolwassen. Zo vertrouwen we erop de economie draaiend te houden en de vergrijzing een halt toe te roepen. Dat doen we bijvoorbeeld door te werken aan onze positionering als innovatieve delta hotspot, de uitvoering van de Vlissingse projecten uit de Regiodeal North Sea Port District, de realisatie van Vlissingse fiches uit Wind in de zeilen en het inzetten op positieve gezondheid en vitaliteit.
Somber perspectief
En hoewel we geloven dat we met de gekozen focus Vlissingen op termijn duurzaam gezond kunnen maken, zijn we er nog niet. We kunnen geen structureel sluitend meerjarig financieel beeld presenteren. En dat komt niet door nieuwe ambities, want die zitten niet in deze kadernota. Het betekent dus helaas ook dat we geen invulling kunnen geven aan de wens van de gemeenteraad om structureel de minimaregeling te herzien (110 naar 120 %). Daarbij zetten we incidentele middelen niet in voor structurele ambities.
Het negatieve financiële beeld wordt vooral veroorzaakt door de toenemende kosten voor jeugdhulp. Daarnaast hebben we nog steeds te maken met het 'ravijnjaar'. Uit de voorjaarsnota van het rijk bleek zelfs dat dit ravijnjaar een jaar vervroegd wordt waardoor we in 2025 een extra financieel nadeel hebben.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is namens alle gemeenten al een paar jaar in gesprek met het rijk over een uitvoerbare en degelijke financiering van de gemeenten. Tot nu toe heeft het rijk dit voor een beperkt deel gecompenseerd met incidentele bijdragen en staan gemeenten voor grote financiële beslissingen. De gevolgen van het recent afgesloten regeerakkoord zijn op dit moment niet in te schatten, wel is duidelijk dat het financiële consequenties gaat hebben. Een en ander zal blijken uit de meicirculaire en later ook de septembercirculaire.
Afronding artikel 12-onderzoek
Sinds 2014 hebben we als Vlissingen vanwege financiële tekorten de artikel 12-status. In het inspectierapport 2021-2022 stelt de inspecteur als doel tot afronding van het artikel 12-onderzoek te komen uiterlijk in begrotingsjaar 2024. Het college doet ook onderzoek naar de mogelijkheid de artikel 12-status te beëindigen waarbij wij als uitgangspunt hanteren dat sprake moet zijn van een blijvende gezonde en stabiele financiële situatie voor onze gemeente. Omdat wij op dit moment geen structureel sluitend meerjarenperspectief kunnen presenteren, vinden wij een afronding van de artikel 12-status dan ook niet realistisch. Mocht beëindiging van de artikel 12-status nog niet mogelijk blijken dan sluit de inspecteur het artikel 12-onderzoek eind 2024 en komt na vier jaar weer terug voor een actualisatieonderzoek. Het reguliere artikel 12-onderzoek loopt in 2024 nog door maar stopt eind 2024. Of dit laatste het meest gewenste scenario is bespreken wij met de inspecteur.
Tot slot
Deze kadernota laat de koers zien van Vlissingen. Inmiddels zijn we halverwege de raadsperiode van 4 jaar. Twee jaar hebben we achter de rug en twee jaar liggen er nog voor ons. We presenteren een kadernota zonder nieuw beleid en zonder nieuwe ambities. We blijven ons – binnen de (financiële) mogelijkheden - wel inzetten op het invullen van de huidige ambities uit de Strategische Visie. De lijst met uit te voeren projecten en investeringen, die de gemeente steeds een beetje mooier maken, is van grote omvang. Ondanks de aangekondigde ‘financiële tegenwind’ werken we hard door - samen met ondernemers, inwoners en maatschappelijke instellingen - aan een duurzaam en financieel gezonde gemeente Vlissingen.